وایت بالانس یا تراز سفیدی در زبان ساده معیاری برای میزان سردی و گرمی رنگهای عکس است. وایت بالانس در کنار تنظیمات دیگر دوربین، میتواند نقش بسیار مهمی در تصویر گرفته شده داشته باشد. و اگر طبق اصول و خلاقانه تنظیم شود میتواند تا حد بسیاری به زیبایی عکس کمک کند.
دمای رنگ ها
یکی از مشخصه های پرکاربرد در عکاسی، دمای رنگ آن است. اگر اجسام سیاه رنگ را (مانند پلاتین) تا حد معینی گرم کنیم، از آن جسم نور تولید میشود. در هر دمایی، نور تولید شـده از جسم رنگ خاصی به خود می گیرد. با بالا رفتن دما، رنگ نور تولید شده به آبی مایل به بنفش میگراید و هر چه دما را کمتر کنیم رنگ نور تولید شده به قرمزی میگراید. نمودار زیر برای فهم بهتر این مسئله به شما کمک می کند:
رنگ نور هایی که در دماهای بالاتر تولید شدهاند را اصطلاحا رنگهای سرد و رنگ نور هایی که در دماهای پایینتر تولید شدهاند را اصطلاحا رنگهای گرم مینامند که می توان گفت این نامگذاری دقیقا برخلاف چیزی است که به نظر می رسد. در واقع هر چه دمای جسم را بالاتر ببریم، رنگ نور تولید شـده از آن سردتر و هر چه دمای جسم را پایینتر بیاوریم، رنگ نور تولید شـده از آن گرمتر میشود.
حالت های پیش فرض وایت بالانس در دوربین
شاید متوجه شـده باشید هنگامی که در یک اتاق با نور لامپ معمولی (تنگستن) عکاسی می کنید در حالی که بیشتر وسایل اتاق رنگ های گرم دارند، نتیجه عکاسی به شکل اغراق آمیزی جلوه رنگ های گرم دارد و حس طبیعی بودن را نمی دهد. برای رو به رو نشدن با این مشکل در دوربین عکاسی تنظیمات مختلفی از وایت بالانس در نظر گرفته شده تا بتوانید دمای رنگ های عکس را پایین یا بالا ببرید. در بین این تنظیمات، حالت های پیش فرضی نیز وجود دارند که در گرفتن عکس با دمای رنگ درست تر به شما کمک می کنند.
حالت خودکار (Auto)
این حالت در همهی دوربین های موجود در بازار و دوربینهای تلفن همراه وجود دارد. در این حالت دوربین بر اساس دمای رنگ و شرایط نوری محیط به صورت خودکار سفیدی تصویر را تنظیم میکند و دوربین میتواند بازهی دمایی بین ۳۰۰۰ یا ۴۰۰۰ کلوین تا ۷۰۰۰ کلوین را به طور تقریبی تشخیص دهد. در اکثر مواقع، استفاده از این حالت نتیجهی بهتری نسبت به بقیهی حالتها برای عکاسی به ما میدهد. اما در برخی موارد به دلیل اینکه الگوهای دوربین برای تنظیم میزان سفیدی در شرایط معمول تنظیم شده است، نتایج استفاده از این حالت قابل قبول نیست. همچنین این حالت در شرایطی که سوژه مورد نظر دارای تن رنگی قوی باشد هم نتیجه خوبی را به ما نمیدهد.
حالت ابری (Cloudy)
این حالت به منظور گرمتر کردن طیف نور در محیط ابری است. چرا که در محیط ابری، رنگ ها سردتر از معمول در تصویر مشخص می شوند و نیاز است تا دمای رنگ ها پایین تر آورد شود تا به تعادل و حد مناسبی برسد.
حالت فلورسنت (Fluorescent)
این حالت مناسب محیطهایی است که از نورهای فلورسنت به عنوان منبع روشنایی استفاده میشود. این حالت به محیط با روشنایی فلورسنت، طیف نوری گرم تری میدهد و سردی آن را جبران میکند. درواقع این حالت دمای طیف نوری را پایین میآورد.
حالت روشنایی روز (Daylight)
این گزینه مخصوص عکاسی در محیطهای بیرونی است و تراز سفیدی را برای عکاسی در فضاهای باز تنظیم میکند. حالت روشنایی روز به منظور عکاسی در نور طبیعی روز بر روی تنظیمات قرار داده شده است.
حالت تگستن (Tungsten)
این حالت مخصوص محیطهایی است که در آن از لامپهای زرد رنگ معمولی استفاده میشود. به خاطر ایجاد کردن طیف نوری گرم توسط این لامپها، استفاده کردن از این گزینه با سردتر کردن طیف نوری، تراز سفیدی را متعادل میکند. این گزینه دمای طیف نوری را بالا میبرد تا به رنگ های سرد تر نزدیک شود و به حد میانه ای از دمای رنگی برسد.
حالت سایه (Shade)
این حالت مخصوص عکاسی در سایه است و سردی طیف نوری در محیط سایه، توسط این گزینه میتواند رفع شود. این گزینه نیز دمای طیف نوری را پایین میآورد.
حالت فلاش (Flash)
به خاطر اینکه نور فلاش سرد است، در صورت فعال کردن این گزینه سردی طیف نوری حاصل از فلاش جبران میشود. این گزینه نیز دمای طیف نوری را پایین میآورد.