کلیپ عروسی از آن دسته فیلم هایی است که مراحل زیادی را تا نتیجه نهایی طی می کند و نیازمند زحمت و تجربه زیادی است. و چیزی که در آخر توسط تدوینگر به شما ارائه می شود، تنها مرحله ی پایانی آن است.
یک فیلم عروسی خوب از چندین پارت و با فیلم های مختلف که با هم تدوین شـده اند حاصل می شود. پس اهمیت زیادی دارد که هر یک از این مراحل به درستی طی شود تا نتیجه ی پایانی هم برای تدوینگر قابل قبول باشد و هم برای عروس و داماد جذاب باشد. در ادامه مطلب تمام مراحلی که یک تدوینگر حرفه ای فیلم عروس انجام می دهد تا فیلم نهایی را به صورتی جذاب و زیبا دربیاورد بررسی می کنیم.
۱-شروع کار با منظم کردن فایل ها
اولین کاری که تدوینگر لازم است انجام دهد تا از ایمن بودن محل نگهداری فایل ها مطمئن باشد، کپی کردن تمام فیلم و عکس های اصلی در هارد است. اما چرا نمی شود مستقیما از روی رم دوربین فایل ها را به نرم افزار انتقال داد یا فایل ها را روی سیستم نگه داشت؟ چون این کار ریسک بسیار بالایی برای تدوینگر خواهد داشت که هنگام کار روی پروژه، با یک اتفاق ناگهانی و پیش بینی نشده تمام فایل ها را از دست بدهد. اتفاقی مانند پریدن فایل ها، ویروسی شدن، پاک شدن از روی سیستم، خرابی سیستم و هر اتفاقی که باعث شود او دیگر به فایل ها دسترسی نداشته باشد یک ریسک بزرگ است. پس بهتر است فایل ها قبل از اینکه روی سیستم کار شما باشند، در هارد هم کپی شوند.
۲-بررسی کلی فیلم و دسته بندی
دومین مرحله بررسی فیلم است. تدوینگر نیاز دارد تا بداند در هر فایل فیلم و هر قسمت از آن چه اتفاقی می افتد تا هنگام تدوین ویدیو یک دید کلی از ماجرای فیلم ها داشته باشد. بنابراین یک بررسی سریع و اجمالی در حد چند دقیقه برای شروع تدوین لازم است. سپس تدوینگر این فیلم ها را به چند دسته بندی تقسیم می کند که کار تدوین هم راحت تر شود. مانند دسته بندی عکس، کلیپ و…
۳-انتخاب نرم افزار و بستـن پروژه
غالبا تدوینگرها برای بخش زیادی از کار نرم افزار پریمیر را ترجیح می دهند. چون آزادی عمل بیشتری به تدوینگر می دهد و نسخه های جدیدتر آن قابلیت های زیادی را به نرم افزار اضافه کرده اند.
پس از ورود به نرم افزار، لازم است یک پروژه جدید ایجاد شود. در اینجا باید تعیین کنید که پروژه شما با چه کیفیتی تعریف شود. که معمولا فیلم های عروسی روی کیفیت Full HD و قاب ۱۰۸۰×۱۹۲۰ و فریم ۳۰ کار می شوند.
نرم افزارهای کمکی
در تدوین فیلم عروسی استفاده از تنها یک نرم افزار قوی کافی نیست. ما به مجموعه ای از نرم افزارهای کاربردی احتیاج داریم. برای مثال در پریمیر بر روی عکس ها نمی توان تغییر بزرگی اعمال کرد، چون این برنامه اصلا برای این منظور نیست. بنابراین نرم افزار مکملی مانند فوتوشاپ در اینجا به نیاز تدوینگر پاسخ می دهد. نرم افزارهای تدوین فیلم عروسی
۴-شروع فیلم
از این مرحله کار بر روی فیلم ها آغاز می شود. تدوینگر با توجه به سلیقه عروس و داماد و یا این که فیلم ها برای کدام نوع کلیپ مناسب تر هستند، در ابتدای کار یکی از ۳ حالت استارت، آنونس یا شورت فیلم را قرار می دهد.
استارت: کلیپ استارت مجموعه ای از تصاویر جذاب، معرفی استودیو و ورود عروس و داماد است. این کلیپ توسط تدوینگر آمـاده می شود و در ابتدای فیلم عروسی استفاده می شود.
آنونس: مجموعه ای از تصاویر و فیلم های جذاب باغ عروس و داماد است. که به صورت کلیپ کوتاه آمـاده می شود و در ابتدای فیلم عروسی می توان از آن استفاده کرد.
شورت فیلم: خلاصه ای کوتاه از قسمت های جذاب و قشنگ فیلم عروسی که کنار هم چیـده می شوند. و پیش از شروع فیلم اصلی استفاده می شوند.
۵-کلیپ آمـاده شدن عروس و داماد
این کلیپ در ۹۰ درصد فیلم های عروسی، بعد از آنونس یا شورت فیلم اضافه می شود. که در آن صحنه های زیبایی از آمـاده شـدن عروس و داماد، پوشیـدن لباس، همراهی دوستان و درآخر به هم رسیـدن آن ها با یک آهنگ مناسب میکس می شوند. کلیپ آمـاده شدن عروس و داماد می تواند شروع آهسته و رمانتیکی به فیلم عروسی بدهد. که مقدمه ای هم برای تماشای کلیپ های بعدی باشد.
۶-کلیپ باغ
اضافه کردن کلیپ باغ به صورت جداگانه کاملا سلیقه ای است. تدوینگر می تواند تمام فیلم و عکس هایی که در لوکیشن باغ عروس گرفته شده را در قالب یک کلیپ جداگانه و منحصر به فرد مانند کلیپ های قبل آماده کند و به کار اضافه کند. یا از همان فیلم و عکس ها در طول فیلم اصلی عروسی استفاده کند. این موضوع به خلاقیت خود تدوینگر و شاید انتخاب خود عروس و داماد بر می گردد.
۷-ادیت طول فیلم
بعد از آمـاده شدن کلیپ ها، نوبت به پررنگ ترین بخش فیلم و تدوین فیلم اصلی عروسی می رسد. تدوینگر در این مرحله باید تمام فیلم هایی که قصد دارد در فیلم عروسی بگنجاند را روی نوار تایم لاین وارد کند. بخش های اضافی را حذف کند و در قسمت هایی که لازم است فیلم را کات بزند. بعد از اصلاح قسمت های فیلم، چیدمان آن ها را مرتب کند به طوری که تمام فیلم به صورت منظمی در کنار هم قرار بگیرد.
پس از این مرحله، روی هر تکه از فیلم به صورت جداگانه تغییرات لازم انجام می شـود: مثل تغییر نور، رنگ، بالا بردن یا حذف صداها، تغییر کادر، اضافه کردن افکت های ویدیویی. و درآخر اضافه کردن ترنزیشن برای پیوند دادن ویدیو ها به یکدیگر.
کلیپ دستی یا آماده؟
برای تدوین فیلم های عروسی دو روش وجود دارد: روش اول استفاده از کلیپ های آماده و روش دوم تدوین به شکل دستی یا Manual اسـت.
کلیپ های آمـاده متنوع و زیادی هستند که با دانلود رایگان آن ها و حتی خرید کلیپ های آماده حرفه ای تر، سختی کار تدوین به نصف می رسد. ترنزیشن ها، افکت ها، تغییرات رنگ و کات های هماهنگ با ضرباهنگ از پیش روی این کلیپ های آماده تنظیم شده اند و با قرار دادن ویدیوهای خودتان و یک تنظیم مختصر مجدد، فیلم به نتیجه نهایی می رسد. اما احتمالا زمان زیادی را صرف کنید تا کلیپ آماده ای که به فیلم و سلیقه تان بخورد را پیدا کنید.
کلیپ های دستی همان روال شناخته شـده تدوینگرها را طی می کنند تا به نتیجه برسند. یعنی تدوینگر خودش تمام فیلم ها را مرتب می کند، اصلاح و ویرایش می کند، کات می زند و در نهایت با موسیقی و افکت تلفیق می کند و به آن شکل نهایی اش را می دهد.
۸-آهنگ یا موسیقی فیلم
در تمام این مراحل، تدوینگر باید به آهنگ فیلم هم توجه داشته باشد که قسمت های کات خـورده یا عوض شدن صحنه ها و حتی ترنزیشن ها با بیت و ضرباهنگ هماهنگ باشند تا به زیبایی فیلم صدمه نزنند. استفاده از موسیقی و آهنگ مناسب هر قسمت هم نیازمند تجربه تدوینگر است که بداند در کجا باید از چه آهنگی استفاده کند.
یک تدوینگر نابلد چگونه می تواند یک فیلم عالی را با انتخاب موسیقی اشتباه خراب کند؟ برای مثال در صحنه ورود عروس و داماد، ما یک عروس و داماد پرانرژی را داریم که می خواهند یک ورود هیجان انگیز داشته باشند نه رمانتیک. بنابراین عروس با خنده و تکان دادن گل و داماد با رقص وارد می شود. حالا خودتان تصور کنید که چطور انتخاب یک آهنگ رمانتیک با ریتم آهسته می تواند این صحنه را به فاجعه تبدیل کند!
۹-خروجی فیلم
زمانی که کار تدوین پروژه به اتمام رسید، نوبت خروجی گرفتـن فایل نهایی است. اگر تمام مراحل به درستی انجام شـده باشد و در ابتدای تعریف پروژه کیفیت و اندازه قاب درسـت باشد، رندر گرفتـن کـار چنـدان طولانـی و پیچیـده ای نیست.
فرمت های زیادی برای رندر گرفتـن فیلم عروسی وجود دارند. مانند ۴K، Full HD، H264، DVD و…
همانطور که قبل تر گفتـه شد، فرمت Full HD برای فیلم های عروسی رایج تر است، اما از این فرمت ها هم درصورت لزوم می توان برای رندر گرفتـن استفاده کرد.
۱۰-فیلم تست و اصلاحیه
بعد از آمـاده شدن فیلم و خروجی آن، قراری بین مشتری و آتلیه گذاشتـه می شود. تدوینگر فیلم تست را برای نشان دادن به آن ها آمـاده می کند. در یک زمان مشخصی فیلم نهایی برای عروس و داماد پخش می شود که می توانند قسمت های مختلف آن را ببینند. اگر عروس و داماد از نتیجه نهایی رضایت داشته باشند، فیلم اصلی با کیفیت خوب به آن ها داده می شود. و اگر از نظر آن ها جایی به تغییر احتیاج باشد، آن را با تدوینگر در میان می گذارند. و تاریخ دیگری برای تحویل فیلم نهایی تعیین می کنند.