تصویربرداری و فیلمبرداری دو فرآیند متفاوت هستند که اغلب اوقات این دو، یکی دانسته می شوند. با وجود اینکه هم تصویربردار و هم فیلمبردار هردو با دوربین فیلمبرداری می کنند، اما تفاوت قابل توجهی در نحوه انجام کار آنها وجود دارد.
در این مطلب به تعریف درست تری از تصویربرداری و فیلمبرداری و تفاوت آن ها می پردازیم.
تفاوت فیلمبـرداری و تصویربـرداری
ابتدا، چیزی که فیلمبرداری و تصویـربرداری را از هم متمایز می کند، نوع ثبت آن است. شاید دوربین های نگاتیو قدیمی را دیـده باشید که برای فیلمبرداری با آن ها، تصاویر ممتدی روی یک نوار ویدیویی نگاتیو ضبط می شد. و وقتی پشت سر هم و به سرعت این عکس ها از دید بیننده می گذشتند، خطای دید چشم باعث حس زنده بودن و حرکت داشتن تصویر می شد.
این تعریفی است که از فیلمبرداری ارائه می شود. درواقع دوربین های فیلمبرداری ثبت کننده تصاویری پشت سر هم روی نوار فیلمبرداری هستند که در نهایت به شکل فیلم درمی آیند. اما دوربین هایی که برای تصویـربرداری ساخته شده اند، از تکنولوژی متفاوتی استفاده می کنند. در ضبط فیلم با دوربین های تصویربرداری امواج مغناطیسی و الکترومغناطیسی دخالت دارند و فیلم در نهایت به جای ضبط شدن روی نوار ویدیو و… بر روی رم و حافظه ذخیره می شود.
می توانیم بگوییم آن کاری که امروزه برای ضبط و ثبت صحنه ها انجام می دهند بیشتر تصویـربرداری است تا فیلمبرداری. اما اصطلاح فیلمبرداری که توسط بیشتر مردم به جای تصویـربرداری هم استفاده می شود، اشتباه شمـرده نمی شود.
مطالب مرتبط: نقش کرین در فیلمبرداری عروسی
تصویربـردار چه کسی است؟
تصویربردار شخصی است که با دوربین های حرفه ای و به شکل انفرادی یا با یک گروه کار می کند. وظیفه تصویربردار ثبت اتفاقات و وصحنه ها ی مختلف به شکل فیلم است. یک تصویربردار حرفه ای باید بتواند در حین فیلمبرداری به موارد زیادی دقت و توجه داشته باشد مانند تنظیم نورف زاویه دوربین، اینکه چه زمانی و چطور فیلمبرداری کند و… تا نتیجه کار او، هنرمندانه و اصولی باشد.
امروزه تصویربرداران در موضوعات مختلفی فعالیت دارند: مانند ساخت فیلم، سریال، موزیک ویدیو، تیزرهای تبلیغاتی و حتی تصویربرداری عروسی، مجالس، همایش ها و رویدادهای مهم. در هر کدام از این موارد تصویربردار برای ثبت لحظات مهم حاضر است.
اما باید این نکته را هم درنظر داشته باشیم هر کسی که با هر دوربینی فیلمی را ضبط می کند لزوما تصویـربردار نیست. تصویربرداری نیازمند تخصص و فرد کار بلدی است که با تصویـربرداری به شکل درست و حرفه ای آشنا باشد.
آیا عکاس و تصویربردار یکی هستند؟
جدای از بحث اشتباه گرفتن فیلمبردار و تصویربـردار، تصویربردار گاهی با عکاس هم اشتباه گرفته می شود. وظیفه ی یک تصویربردار تنها ضبط ویدیو یا فیلم است. ابدا با یک دوربین تصویـربرداری نمی توان عکسی را ثبت کرد.
حالا شاید دیده باشید یک عکاس فریلنسر، با دوربین های DSLR کار تصویـربرداری هم انجام می دهد. این کار شاید ممکن و شدنی باشد، اما نتیجه آن کیفیت و دقت کافی را نخواهد داشت. تصویربرداری با دوربین تصویربرداری نتیجه ی بسیار بهتر و اصولی تری نسبت به این روش خواهد داشت.
اگر خواندن این مطلب برایتان مفید بود، لطفا نظرتان را ثبت کنید.