عکاسی پرتره یا عکاسی چهره، از سبک های محبوب و پرطرفدار در دنیای عکاسی است. بیشتر عکاسان با این سبک آشنایی دارند و سعی کرده اند در این زمینه تجربه کسب کنند. اما معمولا مشکلات رایجی در عکاسی های پرتره دیده می شود که شاید به آن ها در هنگام عکاسی توجه نمی کنید. اما به محض ثبت عکس، یا بعدها در زمان ادیت عکس این مشکلات بیشتر از آن چیزی که فکر می کردید تصویر شما را تحت تاثیر قرار داده اند.
در این مطلب به ۱۰ مورد از این اشتباهات رایج اشاره می کنیم.
۱- ترکیب بندی ضعیف عکاسی چهره
از رایج ترین اشتباهاتی که عکاسان مبتدی تر معمولا در عکاسی چهره مرتکب آن می شوند، خالی گذاشتن فضای زیادی در بالای سر سوژه است. تا جایی که امکان دارد کادر تصویر را محدود به فضای صورت سوژه بسته نگه دارید. مگر اینکه در قسمت بالای سر سوژه اطلاعات مهمی باشد که احتیاج به دیده شدن در عکس داشته باشد.
۲- نزدیکی سوژه به پس زمینه
نزدیکی بیش از حد سوژه به پس زمینه یک اشتباه ساده اما مشکل ساز است. برای حضور بیشتر سوژه در کادر عکس او را مجبور نکنید فاصله اش را بیش از اندازه با پس زمینه کم کند. اگر پس زمینه شلوغی داشته باشید سوژه شما در آن گم می شود و اگر هم ساده باشد، در پایان نتیجه به آن خوبی هم نخواهد بود. یک فاصله بین سوژه و پس زمینه در نظر بگیرید و اگر به پس زمینه تار تری احتیاج دارید، با عمق میدان کمتر عکاسی کنید.
۳- چشم های خارج از فوکوس
اگر چشم ها در قاب تصویر شما وجود دارند، روی چشم ها فوکوس کنید. عکسی که در آن چشم ها به صورت واضح مشخص باشند، عکس جذاب تر و گیرا تری خواهد بود. اگر سوژه مستقیم به دوربین نگاه نمی کند، روی چشمی که به دوربین نزدیک تر است فوکوس کنید.
۴- سرعت شاتر آهسته
سوژه های عکاسی پرتره زنده هستند و هر موجود زنده ای حرکت دارد. برای همین اگر از سوژه ای در حال حرکت عکاسی می کنید سرعت شاتر خیلی پایین می تواند تاری در عکس شما ایجاد کند. سرعت شاتر خود را در اندازه متناسبی تنظیم کنید. ۱/۲۵۰ ثانیه معمولا به اندازه کافی سریع است.
۵- نورپردازی ضعیف
نسل دوربین های جدید حتی در ضعیف ترین نورها هم می توانند عکس های قابل قبول و خوبی ثبت کنند. همین باعث می شود عکاس پرتره دیگر تلاشی برای تنظیم نور نکند. اما فراموش نکنید یک عکس خوب از نور درست و به اندازه برخوردار است. همچنین فضای عکس ممکن است به نور بیشتر یا کمتری احتیاج داشته باشد که نیاز به تنظیم آن توسط عکاس خواهد داشت. برای مثال نور یک عکس رمانتیک با نور یک عکس از طبیعت کاملا متفاوت است.
۶- تعداد اشتباه عکاسی چهره
بیش از حد عکس گـرفتن و به اندازه کافی عکس نگرفتن هردو اشتباه است. اگر به اندازه کافی عکس نگیرید در زمان انتخاب عکس برای ادیت ممکن است هیچکدام عکس مورد نظرتان نباشد. و زمانی که بیش از اندازه دکمه شاتر را موقع عکاسی فشار داده اید، حجم و تعداد عکس های یک شکل و تکراری تمرکز شما را می گیرد. گـرفتن تعداد عکس مناسب درهر موقعیت، چیزی است که تنها با تجربه به دست خواهید آورد.
۷- هدایت ناکافی سوژه
قبل از عکاسی حتما برای سوژه عکاسی باحوصله و متانت توضیح دهید که چه هدفی از گرفتن عکس دارید. اگر سوژه به درستی نداند برای چه عکس می گیرید، احتمال خیلی زیاد چیزی که از او انتظار دارید به درستی براورده نمی شود. اگر کار خاصی باید انجام دهند به آن ها نشان دهید و حتی اگر متوجه نمی شوند، برایشان زمینه تقلید حرکات خودتان را فراهم کنید.
۸- حس تحمیل به سوژه
بهترین عکس های پرتره عکس هایی هستند که از حال و هوای اصلی خود خارج نشده اند. گاهی از سوژه هایی استفاده کنید که از شما بی خبرند. یعنی همانطور که با سوژه تا حدی فاصله خود را حفظ کرده اید می توانید بی هوا عکاسیتان را انجام دهید. این عکس ها حال و هوای طبیعی خود را خواهند داشت بدون آن که تلاش کنید حسی را در آن بالاجبار بگنجانید.
۹- استفاده از سوژه ای که علاقه ندارد
اگر مدل عکاسی ندارید افرادی که می شناسید وظیفه ندارند تا سوژه و مدل عکاسی شما شوند. کسی را به اجبار در مقابل لنز خود قرار ندهید. به جای آن، در بین افرادی که نمی شناسید اما برای عکاسی شما مناسب هستند بروید و از آن ها بپرسید آیا برای عکاسی علاقمند هستند یا خیر. مطمئن باشید در بین آن ها کسانی پیدا می شوند که مشتاقانه برای عکاسی شما داوطلب شوند.
۱۰- عجله برای اتمام کار عکاسی چهره
هرچقدر لازم است وقت بگذارید. به خودتان زمان بدهید تا تمرکزتان روی کاری که انجام می دهید کافی باشد. در این صورت هم شما و هم سوژه از نتیجه عکاسی چهره راضی خواهید بود.